Giydirme cephe sistemleri, binaların dış duvarları için yapısal olmayan kaplama sistemleridir. Genellikle büyük, çok katlı binalarla ilişkilendirilirler.

Perde duvarları, iç mekanı dışarıdan ayırır, ancak yalnızca kendi ağırlıklarını ve binaya geri döndükleri ve binanın ana yapısına aktardıkları yükleri (rüzgar yükleri, sismik yükler vb.) destekler. Bu, dış duvarların binanın ana yapısının temel bir parçası olduğu birçok geleneksel yapı biçiminin tersidir.

Tipik olarak perde duvar sistemleri, üzerine camlı veya opak dolgu panellerinin sabitlenebildiği hafif bir alüminyum çerçeve içerir. Bu dolgu panelleri, camdan yapılmış olsun ya da olmasın genellikle ‘cam’ olarak tanımlanır.

Birleştirilmemiş sistemler, saha dışında modüller halinde önceden imal edilir ve paneller halinde teslim edilir. Birleştirilmemiş sistemler, fabrika koşullarında üretim ve kalite kontrolünün avantajlarından daha iyi yararlanmakta ve sahada daha kısa kurulum süresi gerektirmektedir.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere, giydirme cephe sistemleri için çok çeşitli dolgu panelleri bulunmaktadır:

Görüş camı (çift veya üçlü camlı olabilir, düşük e kaplamalar, yansıtıcı kaplamalar vb. İçerebilir).

Spandrel (görmeyen) cam.

Alüminyum veya diğer metaller.

Taş veya tuğla kaplama.

Pişmiş toprak.

Elyaf takviyeli plastik (FRP).

Panjurlar veya havalandırma delikleri.

Paneller genellikle polietilen (PE) veya poliüretan (PUR), profilli bir metal çekirdek veya bir mineral çekirdek gibi yalıtılmış bir çekirdeğe bağlanan veya “sandviçlenen” kaplama malzemelerine sahip kompozitlerdir.

Çerçeve ve panel tasarımları, birden fazla işlevi yerine getirmeleri gerektiğinden çok karmaşıktır:

Yükleri binanın ana yapısına geri aktarma.

Isı yalıtımı sağlamak ve soğuk köprüleme ve yoğuşmayı önlemek.

Yangın, duman ve akustik ayrımın sağlanması. Bu, özellikle giydirme cephe sistemi ile iç duvarlar ve zeminler arasındaki derzlerde zordur.

Su girişine engel oluşturmak.

Diferansiyel hareket ve sapmayı barındırır.

Panellerin çerçeveden düşmesini önleme.

Pencereleri açmaya izin vermek.

Kir birikiminin engellenmesi.

Yüksek binalarda, düzenli inceleme, bakım, temizlik ve değiştirmeye (özellikle dış contaların değiştirilmesine) izin vermek için erişim sistemleri sağlanmalıdır.